INTABULAREA CONSTRUCTIILOR FARA AUTORIZATIE, CU AJUTORUL EXPERTIZEI TEHNICE

Începând cu data de 11.01.2020, există o nouă posibilitate prin care Construcțiile realizate fără Autorizație de Construcție, sau fără respectarea acesteia, pot intra în legalitate.
In data de 08.01.2020, Alineatul 6 din Articolul 37, Capitolul IV al Legii 50/1991, a fost modificat de Punctul 14, Articolul II din LEGEA nr. 7 din 6 ianuarie 2020.
În urma modificării, Capitolul IV, Articolul 37, alineatul 6 din Legea 50/1991 are următorul cuprins:
(6) În cazul construcțiilor pentru care execuția lucrărilor s-a realizat fără autorizație de construire, iar împlinirea termenului de prescripție prevăzut la art. 31 nu mai permite aplicarea sancțiunilor, certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situația actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie și a unei documentații cadastrale. În situația în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerințelor fundamentale și a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției.
Așadar, dreptul la proprietate asupra construcțiilor fără autorizare de construcție sau fără respectarea acesteia, se poate înscrie în Cartea Funciară (CF) cu ajutorul unei adeverințe sau a unui certificat de atestare a edificării construcției. Condiția impusă este să fie împlinit termenul de prescripție de 3 ani privind dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile.
Autoritatea locală (Primăria) poate să emită Certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției pe baza a două documente:
  • Expertiză Tehnică în care se verifică respectarea cerințelor privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situația actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie, și
  • Documentație cadastrală, realizată de către un expert autorizat ANCPI.
Nu se elibereaza certificatul de atestare daca prin expertiza tehnica se constata neideplinirea cerintelor de baza pentru construire ori se incalca reglementarile planului de urbanism.
Intervine în continuare chestiune legată de timpul edificării construcției. Din acest punct de vedere, sunt 3 situații în care o construcție se poate încadra:
Situația 1 – Construcția s-a realizat înainte de 1 august 2001
Se pot înscrie în C.F., în lipsa autorizației de construire, în baza certificatului de atestare fiscală și a documentației cadastrale, potrvit art. 37 alin (2)[3] din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996.
Situația 2 – Construcția a fost edificată în perioada 08.2001 – 11.01.2017 (termenul de prescriptie al contravenției de 3 ani, calculate de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 7/2020)
Se poate înscrie dreptul de proprietate în C.F. și în lipsa autorizației de construire, cu respectarea prevedilor art. 37 alin. (6) al Legii nr. 50/1991, prezentat anterior.
Situația 3 – Construcțiile edificate după data de 11.01.2017, pentru care rămân aplicabile dispozițiile art. 26[5] si art. 28[6] din Legea nr. 50/1991
Dacă în acest interval de 3 ani nu se încheie un proces verbal de contravenție, se poate solicita procedura de emitere a adeverinței/certificatului de atestare a edificării construcției prevazut de art. 37 alin. (6) al Legii nr. 50/1991, cu care să solicite înscrierea în C.F.
În concluzie, adeverința/ certificatul de atestare a edificării construcției emise în temeiul Legii nr.50/1991, pot constitui actele care justifică înscrierea în cartea funciară, potrivit prevederilor art. 885[7] din Cod Civil, asigurând dobânirea dreptului de proprietate, în conformitate cu art. 557. (4)[8] Cod Civil, fiind practic o completare la ipotezele de înscriere în cartea funciară prevăzute de art. 37 alin (2)[9] din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, chiar dacă prevederile art. 586. (2)[10] Cod Civil arată că nu se poate invoca buna-credință de către cel care construiește în lipsa sau cu nerespectarea autorizațiilor cerute de lege.

Sursa: [1], [2], [3], [4]